PERHATIAN!
jom ramai-ramai LIKE page Espiranza D'hearty :)
Espiranza D'hearty: 2013 Espiranza D'hearty: 2013

28 November 2013

ROSES BLOUSE.


Assalammualaikum & selamat sejahtera..
hai kawan2.. lama sgt tak upadate blog ni...
dan lama juga terabai bisness on9 saya..

hari ini..mood terlebih rajin & baik pulak..hehe
& semestinya ada berita gembira aw..

sbb ada stok baru.. jom laa selamat cuci mata & shopping dgn kami.
malas nak membebel panjang... 














haa.. ni semua sebahagian saja yg ada.. nak tgok lebih warna lain? jom laa visit page kami.. Espiranza D'hearty..
stok sgt laa terhad taw... kalau berminat PM yer.. harga pon tak sampai RM100.. mampu milikkan..hehe.. k sekian .. tq yer sudi singgah... 


Kalau Anda Suka Like laa :)

07 October 2013

S.A.H.A.b. A.T


Nikmat yang terbesar selepas kamu mendapat nikmat iman dan Islam ialah mendapat sahabat yang soleh, jika kamu dapati ianya baik maka peganglah ia seerat-eratnya.” [Hadis]




note: terjumpa karikatur ni dkat tumblr.. rsenya dialog dy tinggalkan kesan.. hehe.. hope kwn2 sy semua seorang yg tabah.. go go chayok!!


Kalau Anda Suka Like laa :)

30 September 2013

kerinduan..!



selamat pagi..huhu..
entri kali ni sy taip di pagi buta dlm pukul 0121.. hehe
hmm,, lamakan sy menaip kat sini..
tak tahu nak post apa jerlgpon elum tentu ada yg mengikuti perkembangan saya..
ayat rendah diri pulak..haha

haha.. now hampir sebulan sy berada di UKM ni..
perasaan?? mcm2 ada..nth laa..
ayat sedih je kan.. tp mmg pon..
serius tak taw nak ckp mcm mne & dekat sapa..
akhirnya. disini juga saya luahkan..

mula2 sekali.. perasaan rindu..
dekat sapa? semua yang pernah ada dlm hidup saya..
kwn2 espiranza..kwn2 psis..n rmai laa..
pada si dia yg byk bagi kata2 semangat..
dekat sini.. byk jmp dgn adik2.. dr matrik stpm.
nk jmp kwn yg sebaya tu mmg tak rmai..
smp kdg2 nak luahkan..hmm. pndam kan lah..
takkan nak tnjuk lemah dpn adik2 kan..
tapi tapi hakikatnya..
nak pinjam bahu org..nak luahkan.. 

macam tak percaya sy byk menangis dekat sini
terasa down sgt..aish..
mungkin salah satu cbaran belaja di tmpt yg rmai2 bdak pandai..
dgn suasana baru..
leturer pon sgt cepat mengaja..
oke..sume kena cepat..

saat2 macam ni laa rasa perlukan someone yg bole bg semangat & jd teman mendengar..
tp siapakah?hmm..
dekat awk? tp kita bukan kwn dah..
tak sanggup nak susahkan awk dgn masalah sy..
wlpon awk pernah janji nak sntiasa bg semangat dekat sy..agggrr..
boleh ke sy tuntut janji tu..
dekat mak pon tak sanggup..tak nak langsung tgok mak sedih dan risau..
Insha Allah..semua ni hanya sementara daripadaNya.


tak pe laa..mungkin masanya saya kena belaja buat sorg2 kan..
setiap sesuatu tu bersbb..
bagi semangat pd dri sendri..
tp masih berharap dapat kata2 semngat dr awk.
salah ke yer..?aish..tak pe laa abaikan..


Ya Allah.. semoga semua ini tidak berpanjangan..
Engkau permudaahkanlah segalaNya..
Dan Kau kuatkanLah hatiku utk menerima segalaNya dariMu..
Pasti Aku dikalangan hamba2 Mu yg kuat..
utk tempuh semua ini.. 
Dan KautetapkanLah memberi senyuman kpdKu..
agar tiada sesiapa yg merasa apa yg sedang akurasakan..
Amin.. 















Kalau Anda Suka Like laa :)

08 September 2013

UKM,, Aku datang...!

selamat malam..
sekian lama xmenconteng blog ni...hehe
hari ni baru berkesempatan..
maaf laa kwn2 lme sgt amik masa an..

k laa,,kali ni xde laa nak membebel panjang2..
tp cukup nak bgtaw bhwa sy skrg sudah bergelar 
mahasiswi UKM..
"Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dgn Kepujian"

baru je beberapa hari menghabiskan minngu mesra pelajar (MMP).
oke laa sumenya,,mne tmpt pergi pon mst kena tempu orentasikan..
so termasuklah juga kami2 student baru ni..



haa,,ada sesiapa penghuni KPZ,,salam perkenalan..hehe


kad matrik dgn kunci bilik..


di DECTAR


eksplorasi kolej,, #KPZ.. hehe


p/s: ni jelaa kot..hehe.. xde byk gamba pon.. but sy masih rasa beruntung dpt masuk UKM.. walaupun sdikit perbezaan dgn zaman poli..hope semuanya berjln lancar..jap lg nak daftar kursus dah..semoga dipermudahkan.. salam.


Kalau Anda Suka Like laa :)

26 July 2013

Quotes


























p/s : mood malas benar nak menaip..so sy share an laa quotes kat atas ni.. ada byk lagi.. tp ni yg terpilih..ewah..hehe..kalau nak lagi meh jenguk2 http://masizzati.tumblr.com/ sy ni.. k As Salam..













Kalau Anda Suka Like laa :)

18 July 2013

floral mask.. hot items!!



hai kwn2,, cer tgok gamba dekat atas ni.. sapa tahu dan pernah tgok??hehe

apa,,xtaw lagi..!

FLORAL MASK buatan malaysia dari taiping,perak malaysia..
produced by dianpixy ent..
muslim product,selamat,halal 

dan KINI dah menjadi hot item ! permintaan tinggi..semakin di kenali.. ramai yg puas hati ..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------




100% di jamin berkesan !
mereka telah mencuba floral mask dan telah berpuas hati dgn keberkesanan nya..

#ainantasneem ,artis youtube terkenal , dan 3 top blogger malaysia, #fatinliyana , #yuyuzulaikha , #benashaari

floral mask pertama di malaysia, masker muka berwarna purple dgn haruman lavender berkesan utk mhilangkan bintik putih & hitam serta mengawal kulit berminyak

100% di jamin berkesan !


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

haa,,korg tercari-cari dekat mana nak dptkannya..meh2 order dr sy.. korg boleh terus PM https://www.facebook.com/EspiranzaDhearty.. 


HARGA PENGENALAN RM59.90

HARGA PADA BOTOL RM64.00 SEMENANJUNG / RM74.00 SABAH SARAWAK

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEISTIMEWAAN UTAMA PRODUK
Mask ( peel off) yang berwarna 'purple' dengan haruman lavender merupakan satu - satunya dalam pasaran Malaysia
99.99% pasaran mask Malaysia harini adalah mask berwarna hitam atau putih dan tidak mempunyai sebarang bau


FUNGSI PRODUK :
melindungi kulit dari pencemaran
lembut tanpa menipiskan kulit
*EFFECTIVE UNTUK MENGHAPUSKAN bintik hitam & kekotoran yang degil *MENGAWAL MASALAH KULIT muka berminyak !
*MENYAH TOKSIK PADA WAJAH yg jd punca jerawat
*SANGAT DI GALAK KAN UNTUK KULIT muka sensitif & berjerawat

7 BAHAN AKTIF PRODUK :
terdapat 7 bahan aktif yang berfungsi untuk membersihkan serta mencantikkan kulit anda
* Mempunyai MOISTURE COMPLEX untuk kulit kering dan kusam
* Vitamin A, B3, C, E untuk merawat kulit jerawat dan jeragat
* Q10 berfungsi menegangkan kulit dan mengurangkan kedutan
* HYALURONIC ACID melindungi kulit dari pencemaran dan radiasi uv

INFO LAIN :
*jauhi dari kanak - kanak
* boleh di gunakan oleh lelaki dan wanita seawal 12tahun *halal dan muslim product


Kalau Anda Suka Like laa :)

17 July 2013

keputusan UPU yang buat tersenyum..


hai kwn2,,selamat pagi..
lama sangat xmenaip..just jenguk2 jer..
nak ckp xde idea nak tulis byk jer..
tp myb sbbkan sy br kat tmpt keje ni..
segan lak nak menaip,,takut dikata curi tulang..hehe..

rasanya baik kita straight to de point jela an..hehe..semestinya slah satu berita gembira an.. baca tajuk mst tahu.. 11 Julai lepas,, result untuk UPU lepasan diploma br keluar.. semangat n berdebar2 giler nak check tu..hehe..sejam sebelum rsult keluar dah tgu dpn lappy office ni..


sebelum.hehe.


keputusannya..Alhamdullilah.

agak terkejut gak dapat aw,,sebabnya ni pilihan yang pertama..tp UKM tu mmg sy nak sgt masuk,,atas sbb apa??mungkin rata-rata dah taw nama UKM sgt gah an.. so sy cabar diri letak UKM pilihan yang pertama.. Alhamdullilah,,rezeki laa namanya..waktu taw keputusan tu mmg senyum sepanjang hari jer..hehe..sbb xtaw nak ckp apa an..balik-balik je rumah,, terus bgtaw mak.. mak pon senyum,,rasa lega jer..

Alkisah kenapa sy sgt pentingkan mak,,sbb sbnrnya mak xkasi waktu sy apply belajar degree ni,,myb atas alasan duit..tp sy buat juga tanpa pengetahuan mak.. so bila mak senyum tu,,rasa lega sgt..n sy tahu,,sume mak ayah nak tgok anak2 dy belajar tinggi2..hehe.maaf laa mak,,anak mak ni degil sikit,,.

excited nak check keputusan tu mstlah nak taw result kwn2 an.. tahniah kwn2 yg dapat.. xsangka2 ada dlam 4 org termasuk sy dpt kos yg sama n tmpt yg sama...lagi laa bertambah gembira,,sbb ada kwn.. ada juga kwn2 yg xdpt tu,,jgn sedih2 naa.. try buat rayuan k..jgn putus asa..


surat tawaran belajar..

telan air liur jap tgok yurannya.. tp sy anggap ni cabaran nya laa.. so mula skrg tgh mencari sebarang biasiswa or pinjaman selain ptptn.haha..kalau ada sebarang cadangan,,meh bgtaw sy yer. :) salam..


Kalau Anda Suka Like laa :)

28 May 2013

Kisah Sedih...





Isteri: Abg, JEMPUT sy mlm ni boleh? (◦ˆ⌣ˆ◦)
Suami: Knp nk berjemput pula. Selalunyakan awk naik BAS kan??
Isteri: Sy ada "SUPRISE" utk abg. Sy tunggu abg dkt bus stop dpn office ok?
Suami: Sy byk kerja. MENYUSAHkan betul. Lg 45 minit baru sy sampai! (Suami terus matikan telefon) (︺︹︺)

2JAM kemudian, suami sampai, lihat isterinya TIADA di tempat yg dijanjikn. Tanpa fikir pjg, dia terus PULANG.
Setibanya di rumah, dia melihat ramai org di rumahnya. Ibu mertuanya terus melulu ke arahnya.

“Kau PERGI mana ha?!? Isteri kau diROGOL & diBUNUH! Dia minta kau jemput dia. Tp keMATIan yg menjemputnya!”

Suami terduduk meratapi mayat isterinya lalu dia membuka telefon bimbitnya. Terdpt 3 SMS drpd isterinya. (☉﹏☉)

9:55- Abg LAMBAT lg ke?
10.05- Sy sebenarnya nak buat kejutan ULANG TAHUN PERKAHWINAN kita . . . ◕ ‿ ◕
10:15- Ada org PERHATIkan sy abg . . . Sy TAKUT . . .

Suami MENANGIS semahu-mahunya. MENYESAL sbb mengABAIkn isterinya. Dia TERKILAN tidak menjemput CEPAT isterinya. Kini dia hanya boleh berHARAP dpt menjemput isterinya menjadi BIDADARInya di SYURGA kelak. (╥﹏╥)

# HARGAI lah

sumber : facebook
Kalau Anda Suka Like laa :)

27 May 2013

Dian'z VITAMIN C & E 12000mg




VITAMIN C & E + WHITENING COLLAGEN12000mg

Gabungan daripada extra berry..menghasilkan vitamin C & E dan Menggunakan collagen dari sumber ikan tilapia.. tidak meberikan kesan alahan jika anda alergik kepada seafood seperti collagen marine.. ALERGIK IKAN TALAPIA TIDAK DI GALAKKAN AMBIL

FUNSGI UTAMA : memutihkan seluruh badan, melembabkan kulit,mencantikkan kulit.,merawat jerawat,jeragat dan sel kulit mati.

CARA GUNA : 1 biji selepas sarapan, & sebiji selepas makan malam... Tablet boleh di isap atau di telan.

Mendapat pengesahan HALAL,bumiputra product/ dari kilang bertaraf GMP,tiada gelatine,


Sesuai untuk lelaki dan perempuan 16TAHUN KE ATAS,ibu mengandung dan menyusu boleh ambil
  

HARGA :: RM80 SEMENANJUNG 
/ RM85 SABAH SARAWAK
sebotol ada 60biji.. untuk sebulan..sgt berbaloi2.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


PROMOSI ,PROMOSI PROMOSI

NORMAL PRICE : RM166.00 SM / RM180.00 SS

PROMOTION PRICE
RM150.00 SM / RM160.00 SS + FREE POSTAGE
 




------------------------------------------------------------------------------------------------------------

feedback consumer :



feedback ibu mengandung4 bulan dan menyusu dalam masa yang sama 
salam..saya seorang ibu yg tgh mengandung 4 bln dan msih mnyusukan anak lagi..memang susah nak cari supplement yang menggabungkan vitamin c + e & whitening collagen utk ibu yg mngandung ni..klau ada pun harganya mahal dan kuantiti pun sedikit je..tak semua supplement sesuai utk ibu yg mengandung dan menyusu ni..mula2nya saya macam x percaya dengan supplement2 ni bukan pe takut ada effect dekat baby dalam kandungan ni..sehingga la saya terjumpa produk dianz ni di fb..melihat sendiri testimoni empunya diri ni iaitu admin dianz ni yang mengamalkan makan dianz sejak kandungan trimester pertama lagi telah membuatkan hati saya ingin mencubanya..Alhamdulillah tak sia2 percubaan saya..setelah 2 minggu mencuba produk ni, saya dh mula nampak perubahan pada wajah dan seluruh badan saya..parut2 jerawat dimuka dan badan semakin berkurang..suami pun memuji perubahan yg ketara trhadap wajah dan badan saya..nampak putih dan berseri2 gitu..produk dianz ni memang
fantastik dan bombastik la..selain tu juga produk dianz ni mengandungi MG yg tertinggi iaitu sebanyak 12000mg sehari. Ia juga merupakan produk yg terkini yang menggabungkan vitamin C + E & whitening collagen..tabletnya juga kecil dan rasa berry mmg sedap bila dihisap dan dikunyah..kepada ibu2 g mnyusu dan bakal ibu anda tidak perlu gusar lagi utk memilih supplement yg trbaik utk diri sendiri dan juga utk bayi kerana produk ni memang halal dan disahkan oleh KKM..harganya pula mampu dimiliki..jadi..mengapa bayar lbih??sedangkan kita boleh dapat produk ni dengan murah dan menjimatkan.."Ibu Cantik Jelita..Anak Sihat Sentiasa". InsyaAllah saya akan trus menggunakan produk dianz ni walaupun dh brsalin nnt dan akan suggestkn pada kawan2 & ibu2 diluar sana tentang kebaikan dan kelebihan produk dianz ni..Semoga produk dianz ni akan terus berkembang hingga ke pasaran antarabangsa dan dikenali ramai..InsyaAllah..
fantastik dan bombastik la..selain tu juga produk dianz ni mengandungi MG yg tertinggi iaitu sebanyak 12000mg sehari. Ia juga merupakan produk yg terkini yang menggabungkan vitamin C + E & whitening collagen..tabletnya juga kecil dan rasa berry mmg sedap bila dihisap dan dikunyah..kepada ibu2 g mnyusu dan bakal ibu anda tidak perlu gusar lagi utk memilih supplement yg trbaik utk diri sendiri dan juga utk bayi kerana produk ni memang halal dan disahkan oleh KKM..harganya pula mampu dimiliki..jadi..mengapa bayar lbih??sedangkan kita boleh dapat produk ni dengan murah dan menjimatkan.."Ibu Cantik Jelita..Anak Sihat Sentiasa". InsyaAllah saya akan trus menggunakan produk dianz ni walaupun dh brsalin nnt dan akan suggestkn pada kawan2 & ibu2 diluar sana tentang kebaikan dan kelebihan produk dianz ni..Semoga produk dianz ni akan terus berkembang hingga ke pasaran antarabangsa dan dikenali ramai..InsyaAllah..


Hai dian...prasaan x gmbr sblum amalkn vitamin dianz ... muka truk sngt kn. ..kulit bmnyak n jrwat brktul2. .. hehe. .. sbgai sorg prmpuan yg bkerja n akn brdpan ngn org msti nk klhatan kmas. ..tp kmas dri segi pakain. ..mmg x ckup. .hihi. .. kyakinan mc kurang. .tp selepas mengamalkn vitamin dianz ... rase smngat, nk bdpan ngn kwan2. .n org skliling pun. .. mmg smngat tau. .. sy dh mkn 2btol vitamin dianz. ..skrg dh msuk btol ke3. .. n mmg dh stnby pun 2btol lg stok. .. vitamin. .. dianz. .. yg pling best. .kulit muka. ..lembab. .n pipi muka. .lak. .naik. . Best. .. kwan2 tnye sy amlkn. . Ape mngkin berseri. .hehe. .tgok lh. . Muka slpas amalkn vitamin dianz tu. .. bestnye vitamin dianz ni sdap. .hihi. ..yg pnting brkesan.


 berminat nak order boleh PM sy di page Espiranza D'hearty.

note : saya sendiri tgh mengambil vitamin C & E ni,,tp xsmp sebulan lagi.. Alhamdullilah banyak perubahan,, tp belum sesuai nak letak pic sendiri..hehe.
Kalau Anda Suka Like laa :)

25 May 2013

7 Perkara Yang Membuat Anda Bermotivasi Di Waktu Pagi





Malas, lemah, penat, longlai adalah resam jika anda bukanlah berniat dengan penuh kesungguhan dan bersemangat untuk menikmati kebahagiaan di pagi hari. Waktu pagi adalah ujian untuk anda, pagi adalah nikmat untuk anda, pagi adalah penentu arah kejayaan dan kegagalan dalam hidup anda.
Justeru itu adakah kita mahu mensia-siakannya? Ayuh sahabat, bangkitlah! Perkara terbaik yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah:


01. Bersyukur, bersyukur, bersyukur
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.


02. Tekad Bermotivasi
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.


03. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.
Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.


04. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja. Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan. Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!


05. Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak? Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi. Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.

Mulai hari ini, ubah sikap anda. Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari. Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti. Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda. Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.


06. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea. Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh! Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.


07. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang. Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya. Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung. Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.
Anda mesti berubah untuk kemajuan diri. Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup.


sumber : klik.

Kalau Anda Suka Like laa :)

Berapakah Geniuskah Anda??


Berapakah Geniuskah Anda??
Assalamualaikum..

Mari kita membuat sedikit ujian dementia untuk menguji tahap genius anda. Lihat betapa cekapnya anda untuk menjawab soalan yang diberikan.

Di bawah anda ini terdapat empat soalan dan satu soalan bonus. Anda perlu menjawab dengan pantas. Anda tidak boleh mengambil masa terlalu lama dan perlu menjawabnya dengan segera.




















Soalan Pertama:

Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?

Jawapan: Jika jawapan anda tempat yang pertama, sudah tentu jawapan anda salah! Jika anda memotong orang kedua sudah tentu anda mengambil tempatnya, tempat kedua!...


Cuba jangan lihat atas semula untuk soalan seterus. Sekarang jawab soalan kedua, tetapi jangan ambil terlalu banyak masa seperti soalan pertama?














































Soalan Kedua:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat...?

Jawapan: Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, anda salah lagi.. siapakah yang terakhir, bagaimana anda boleh memotong orang yang terakhir?Adakah anda pantas dan cerdik, tidak begitu rupanya.?....


























Soalan Ketiga:
Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan tanpa menggunakan fikiran sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau kalkulator dan dengan secepat yang mungkin...


















































Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000. Campur lagi 30 .... Campur lagi 1000 . Campur lagi 20... Campur lagi 1000 . Campur lagi 10..... Berapa kah jumlah semua?



Jawapan : Adakah jawapan anda 5000 ?Jawapan sebenar adalah 4100.....




















Jika anda tak percaya gunakan kalkulator untuk mengira.! Mungkin ini bukan hari anda kan ? Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul .


















































Soalan keempat:
Bapa Mary ada seramai lima orang anak gadis: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Apakah nama anak gadisnya yang terakhir?

Jawapan : Adakah jawapan anda Nunu? Salah! sudah tentu Salah. Namanya Mary. Baca semula soalan!.....































Sekarang cuba anda menjawab soalan bonus:

Seorang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi. Dengan mengayakan lakonan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu.

Seterusnya, seorang buta pergi ke mini-market, untuk membeli cermin mata hitam, bagaimaa dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya. ...?

Jawapan: Dia hanya membuka mulutnya dan menyebut apa yang dihajati....

Bagaimana dengan ujian ini??
sekian..


nak taw jawapan?? cuba highlight jawapan.!
sumber : klik.
Kalau Anda Suka Like laa :)

KISAH SI PENJUAL TEMPE




Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Disitu ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe yang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba tiba dia tersedar yang tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi,
separuh jadi.Kebiasaannya tempe beliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akan firman ALLAH yang menyatakan bahawa ALLAH dapat melakukan perkara-perkara ajaib, bahawa bagiNya tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa? Ya ALLAH, aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin..

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa ALLAH pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya.

Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh ALLAH. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi.? Ya ALLAH, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantu lah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe, Amin..

Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin
meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul.

Walaubagaimanapun kerana keyakinannya yg sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu. Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak.

Dia berfikir mungkin keajaiban ALLAH akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa.? Ya ALLAH, aku percaya,
Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin?. Lalu dia pun berangkat. Disepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa berdoa di dalam hatinya.

Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yang berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempe yang ada.

Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun terkejut seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada ALLAH kerana doanya tidak dikabulkan.

Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah satu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi. Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh
dibawa pulang. Namun jauh disudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada ALLAH, pasti ALLAH akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir? Ya ALLAH, berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini.?

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita? Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi.? Dia termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi.

Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya?Ya ALLAH, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin..

Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada ALLAH. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu. Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu? Mengapa hendak membeli tempe yang belum jadi??

Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England,si ibu tadi kenalah membeli tempe yang belum
jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempe yang sempurna. Kalau dikirimkan tempe yang sudah menjadi, nanti disana tempe itu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap.

Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh ALLAH?

sekian

Sebagai Renungan..

 Pengajarannya adalah kita sering memaksakan kehendak kita kepada ALLAH sewaktu berdoa, padahal sebenarnya ALLAH lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk diri kita.

sumber : sini.
Kalau Anda Suka Like laa :)

SEGMEN UPKAN FOLLOWER BY HANA



klik banner !


follower : 235

tag :

meh ramai2 join,,segmen ni berlangsung setahun sebulan..lama x..hehe..

Kalau Anda Suka Like laa :)